In de Week van de Psychiatrie* spreken we Tess – arts met de ambitie om huisarts te worden – over kennis en ervaring opdoen in de psychiatrie.

Van 21 tot en met 26 maart is het de Week van de Psychiatrie. De Week van de Psychiatrie is opgedragen aan alle mensen die zich inzetten om het leven van mensen met psychiatrische problematiek te verbeteren. Bekijk het programma 

Tess: “Ik liep mijn coschap psychiatrie op een PAAZ (Psychiatrische Afdeling in een Algemeen Ziekenhuis). Het beeld dat ik van de psychiatrie had, bleef hierdoor beperkt. Ik wilde graag een breed scala aan ervaring met psychiatrische beelden opdoen, meer kennis krijgen van psychofarmaca en meer leren over gesprekstechnieken bij bijvoorbeeld persoonlijkheidsproblematiek.”

Crisisdienst: een goede plek om ervaring op de doen

Tess werkt een crisisdienst in de GGZ. Deze crisisdienst biedt mensen die dringend psychiatrische hulp nodig hebben snelle opvang en behandeling. Het is een dynamische omgeving en heel geschikt voor mensen die van aanpakken houden. Tess: “Bij de crisisdienst zit ik op m’n juiste plek. De beelden zijn heel divers en daarmee de medicatie die je voorschrijft ook. Ik werk nauw samen met een sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV). Een SPV is fantastisch in het toepassen van gesprekstechnieken, daar leer ik veel van.”

Steeds meer mensen met een psychische of psychiatrische aandoening wonen thuis. De zorg voor deze mensen verloopt via de huisarts. Een behoorlijk deel van werk van een huisarts bestaat hiermee uit psychiatrie. Als je huisarts wil worden, is deze kennis en ervaring steeds belangrijker

Wat leer je zoal bij een crisisdienst?

  • Beter begrijpen hoe psychiatrie werkt.
  • Weten welke organisaties betrokken zijn.
  • Herkennen van een manie of psychose.
  • Meer leren over verschillende soorten psychofarmaca.
  • Ervaren van verschillende gesprekstechnieken.
  • Omgaan met suïcidaliteit in de spreekkamer. Op welke alarmsymptomen moet je letten?

De dag van Tess

Een dagdienst begint om 8:30 ‘s ochtends met een overdracht van de avond- en nachtdienst. Dit levert vaak al de eerste taken op. Bijvoorbeeld: patiënten oproepen voor een tweede afspraak, huisartsen bellen voor het nagaan van een voorgeschiedenis, etc.

Tweemaal per week volgt in de ochtend een MDO (multidisciplinair overleg). Voor een groot deel van de patiënten bespreken wij hier de huidige zorg en wat een passend vervolg zou zijn.

Er is altijd wel iemand die mee wil voor een lunchwandelingetje door het bos op het terrein of om een lekker kopje koffie te drinken en een goed gesprek te hebben.

Gedurende de dag zijn er nieuwe crisisbeoordelingen en afspraken met patiënten. Daarbij denk je onder andere na over wat er nodig is om de situatie veilig te houden en wat de klachten van patiënt zou kunnen verminderen. Een psychiater is altijd aanwezig voor laagdrempelig overleg of om bijvoorbeeld medicatie met je te bespreken.

Regelmatig is er ruimte voor onderwijs of supervisie.

Verrassend laagdrempelig

Tess: “De laagdrempeligheid heeft mij het meest verrast. Bij crisisbeoordelingen werk je altijd samen met een sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Hier kan je heel laagdrempelig over je ideeën en vragen sparren. En het geeft een heel veilig gevoel doordat zij heel veel ervaring hebben.

Ook de psychiaters staan altijd open voor het beantwoorden van je vragen. Dan volgt ook vaak een spontaan stukje onderwijs. Je wordt echt goed begeleid.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de ervaringen van Tess? Mail zorg@corparis.nl op en we zorgen dat je direct contact met Tess krijgt.

Ben je benieuwd wat Corparis je kan bieden in de psychiatrie of daarbuiten? Neem contact op voor een oriëntatiegesprek.

Comments are disabled.