Marjolijn heeft enkele jaren als Physician Assistant gewerkt in het ziekenhuis. De overstap van het ziekenhuis naar de ouderenzorg was onverwacht, maar heeft goed uitgepakt. Op dit moment werkt zij nog steeds in de ouderenzorg, nu via Corparis. Lees hieronder meer over de carrière van Marjolijn.

Blijven groeien in je carrière
Marjolijn is afgestudeerd duaal HBO-verpleegkundige, waarbij studeren en werken wordt gecombineerd. Zij heeft gewerkt als verpleegkundige en is vrij snel na haar opleiding in de anesthesie terecht gekomen. Hier heeft zij met veel plezier de opleiding tot anesthesie medewerkster gedaan en 16 jaar in de operatiekamer gewerkt met daarnaast een rol in het trauma- en reanimatieteam van het UMCG. Marjolijn liep er echter tegenaan dat zij niet ver kon groeien in haar carrière en heeft op basis van haar ambities besloten om te solliciteren voor een opleidingsplaats als Physician Assistant binnen de cardiologie.

 

Physician Assistant in het ziekenhuis
Het grootste voordeel van het werken als Physician Assistant in het ziekenhuis is dat het een “gespreid bed” is. De taakherschikking is goed weggezet en alle medisch specialisten zijn gewend aan het werken met een PA. Je hebt daarnaast een uitdagende werkomgeving met veel mogelijkheden om aan te sluiten bij het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.

 

Het nadeel voor Marjolijn was echter dat zij het ook heel erg leuk vindt om het generalistische werk te doen. In het ziekenhuis werkte zij strikt aan één specialisme en werd zij zelf ook meer een specialist. Dit was zij bijvoorbeeld voor hartritmestoornissen. Dat vond zij hartstikke leuk, maar haar blik is breder.

 

Marjolijn vond de tijdsdruk binnen het ziekenhuis afschuwelijk. Alles moet declarabel zijn en de consulttijd die zij kreeg was in haar inziens te kort. Ook merkte zij dat ze graag meer zeggenschap zou willen hebben over haar eigen werkagenda.

“Ik vind Corparis een verfrissende werkgever, alles is bespreekbaar en er wordt oprecht meegedacht om te zorgen dat je een fijne werkplek hebt.”

Overstap naar de ouderenzorg

De overstap als Physician Assistant binnen de ouderenzorg was nieuw en onverwachts voor Marjolijn, echter pakte dit ontzettend positief uit. Ook in de ouderenzorg is de werkdruk hoog vergeleken met haar baan in het ziekenhuis. Qua declarabel zijn is er voor Marjolijn niet veel veranderd. Zij werkt nu in de GRZ die via hetzelfde DBC systeem de tijden verantwoorden.

 

Het voordeel van de ouderenzorg is dat zij haar eigen patiënten heeft waarvoor zij bij de opname van A tot Z verantwoordelijk is. Alles hangt samen en daaromheen zit een familie systeem. Ook daarmee heeft ze te dealen.

De samenwerking met Corparis
De samenwerking met Corparis ervaart Marjolijn als een warm bad. Zo vindt zij dat de organisatie toegankelijk is, wanneer zij contact legt met de backoffice weten zij gelijk wie Marjolijn is. Ook heeft zij erg goed contact met haar regiomanager, met haar kan zij goed sparren en voelt het veilig om vrijuit te kunnen spreken.

 

“Ik vind Corparis een verfrissende werkgever, alles is bespreekbaar en er wordt oprecht meegedacht om te zorgen dat je een fijne werkplek hebt.

 

Het gevoel gewaardeerd te worden, maakt dat je je werkgever een warm hart toedraagt. Dat zit niet in de cadeautjes, hoewel Marjolijn die ook erg leuk vindt, maar ook in een mailtje of een kaartje bij verhuizen of gewoon een telefoontje van de regiomanager om even te horen hoe het is. Anders dan alleen maar contact wanneer de één of de ander iets nodig is, of er iets geregeld moet worden.

 

Ook het zoeken van de opdracht gaat in goed overleg, waarbij de wensen en het CV van Marjolijn centraal staat.

 

Rol van Physician Assistant steeds duidelijker

 

Binnen de ouderenzorg is de rol van Physician Assistant steeds duidelijker, na veel gedoe is er op 31 maart 2022 de handreiking ‘samenwerking en taakherschikking Ouderenzorg’ vastgesteld. Deze is ondertekend door alle betrokken; beroepsverenigingen Verenso, V&VN VS en NAPA. Merkbaar is dat de waardering voor een PA op de werkvloer heel hoog is. De samenwerking met de SO verloopt altijd soepel en goed.

 

Zorgen voor meer zeggenschap

Marjolijn wil iedereen die meer zeggenschap in eigen functie en agenda wil hebben een baan buiten het ziekenhuis aanraden. Wanneer je liever meer taakgericht werkt en minder wil pionieren dan is een baan binnen de muren van een ziekenhuis super.

 

Toekomst van Physician Assistant

De toekomst van de PA is volgens Marjolijn erg zonnig. Er is steeds meer kennis en kunde beschikbaar. De taakherschikking wordt steeds verder uitgerold en daarnaast worden wij steeds meer geaccepteerd door specialisten. Ook krijgen wij steeds minder vaak negatieve reacties, die er oprecht waren vanuit medisch specialisten en huisartsen.

 

De mogelijkheden zijn enorm binnen ons vak, dus voel je vrij om eens mee te kijken!

Enthousiast geworden?


Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit verhaal?

En wil je ontdekken of dit ook iets voor jou is?

Comments are disabled.