In mei zijn wij gestart met een Pilot Persoonlijk Leiderschap in samenwerking met Rainmen.

 

Als deelnemer ga je in dit programma zelf aan de slag met persoonlijk leiderschap, je leert jezelf beter kennen en bent in staat om met een gezonde energiebalans in een turbulente omgeving actie en regie te nemen. Door sterker, zelfstandiger en zelfverzekerder op te treden heb je meer positieve invloed op jezelf én je omgeving.

 

Het eerste deel van dit programma zit er op en het is tijd om te evalueren hoe dit is verlopen! Hoe mooi is het dan dat Nicole een blog heeft geschreven waarin ze haar ervaringen binnen het traject deelt.

 

Nicole, bedankt dat je dit wilde doen!

Training 1 van het persoonlijk leiderschapstraject

Als enige dokter en zorgprofessional in het trainingsgroepje voel ik me toch een beetje een vreemde eend in de bijt. Gelukkig maakt het niet uit wat voor achtergrond je hebt, want uiteindelijk komen we allemaal voor hetzelfde doel, namelijk onszelf weer een stukje verder ontwikkelen.

 

De trainers gaan enthousiast met ons aan de slag. We doen een oefening waarmee we visualiseren hoe het met onze 4 bronnen van energie gesteld is: ons hoofd, ons hart, ons gedrag (handen) en onze intuïtie (helder bewustzijn). We horen hoe deze bronnen van invloed zijn op elkaar en hoe je aan de verschillende knoppen kunt draaien.

“Gelukkig maakt het niet uit wat voor achtergrond je hebt, want uiteindelijk komen we allemaal voor hetzelfde doel, namelijk onszelf weer een stukje verder ontwikkelen. ”

Accountability
Vervolgens gaat het over ‘accountability’. Wat betekent dat, was mijn vraag. Het gaat hierbij dus over doen wat nodig is voor het gewenste resultaat. Bij ‘accountable’ gedrag gaat het om in beweging komen om tot een bepaald doel te komen. En ja, daar is ook lef voor nodig.

Toepassen in de praktijk

Tijdens de training dwaalden mijn gedachten af naar de spreekkamer, hoe kan ik de dingen die ik leer zelf gebruiken en in de praktijk toepassen?

 

Persoonlijk weet ik dat als mijn hoofd wat vol wordt, het helpt om letterlijk in beweging te komen door te gaan wandelen of sporten. In de spreekkamer zie ik regelmatig mensen met overspannenheidsklachten, het model van de 4 bronnen van energie is hierin ook goed toepasbaar. Hoe gaat het mentaal, hoe voel je je, hoe gedraag je je en waar haal je voldoening uit? En aan welke knoppen kunnen we samen draaien om je je beter te laten voelen?

 

Later die week had ik iemand op mijn spreekuur waar het niet lekker liep in het werk. Het ‘accountability’ model schoot door mijn hoofd. Ik stelde hem de vraag wat hij zélf kon doen in het geheel en heb daarmee geprobeerd hem ook een stukje persoonlijk leiderschap mee te geven. Nu op naar de volgende training en aan de slag met mijn eigen persoonlijke ontwikkelplan!

Training 2 van het persoonlijk leiderschap traject

Druk, druk, druk… Welke (zorg)professional kent het niet? Ook vind ik het in de spreekkamer regelmatig een uitdaging om binnen de tijd een cliënt te hebben gesproken en de bijbehorende rapportages af te ronden.

 

In mijn ambitie die ik voorafgaand aan de 2e training van het persoonlijk leiderschap traject opstelde, had ik ook opgenomen dat ik graag ‘efficiënter wil werken’.

 

Om dit te bereiken stond de vertaling van de ambitie naar concreet ander gedrag centraal in de tweede training.

 

We begonnen met een ‘cocktail party’; we spraken onze ambitie een aantal keer uit naar anderen (zonder spiekbriefje!). Dit met het doel om de ambitie bij te schaven en meer tot de kern ervan te komen. Hierbij werd het mij duidelijk dat het efficiënter willen werken maar een klein onderdeel is van een groter geheel.

 

Ik kreeg door de training meer inzicht in de onderliggende situaties en gedragingen waardoor ik het moeilijk vind om efficiënt te werken. Ik kan het bijvoorbeeld lastig vinden om bij een cliënt die nogal lang van stof is, diegene te onderbreken waardoor het risico ontstaat dat het consult uitloopt.

 

Door inzicht te krijgen in dit soort situaties en welk gedrag het ‘gewenste doel’ in de weg zit, is het makkelijker om het helpende gedrag te formuleren.

 

Als ik bijvoorbeeld een volgende keer merk dat ik iemand spreek die erg breedsprakig is, zal ik de cliënt vriendelijk onderbreken om samen terug te gaan naar het doel van het gesprek.

 

De uitdaging is nu om het geleerde in praktijk te gaan brengen.

 

En hierbij dan maar de toepasselijke quote van Albert Einstein in gedachten te houden: ‘The purest form of insanity is to leave everything the same and at the same time hope that things will change.’

Intervisie

Het is fijn als een consult met een cliënt soepel verloopt en we het samen eens worden over het beleid. Dat is alleen niet altijd het geval. Soms is er sprake van weerstand en is iemand het niet eens met het advies van mij als dokter. Als je dan nog geen oude rot in het vak bent en ook wat conflict mijdend van aard bent, kan dat weleens een wat ongemakkelijk gevoel geven.

 

Tijdens de intervisie, wat meteen de afsluitende sessie van het persoonlijk leiderschap traject was, stonden we stil bij zo’n casus. Een dergelijke casus kom ik regelmatig tegen in de spreekkamer.

We stonden stil bij welke persoonlijke dilemma’s hier een rol kunnen spelen. Ik zat op een gegeven moment met mijn rug naar de groep toe, zodat hierover letterlijk achter mijn rug om ‘geroddeld’ kon worden. Aan mij de taak om te luisteren en te reflecteren op wat er allemaal werd gezegd.

 

Wat heb ik vervolgens meegenomen als lessen?

Ik neem mee dat het ongemakkelijke gevoel een kans is voor een leermoment. Door dit ongemakkelijke gevoel te herkennen, kan ik het bespreekbaar maken, ervan leren en het daardoor ook makkelijker loslaten.

 

Verder werd ik me weer eens extra bewust van het belang om in het consult voldoende tijd te reserveren om stil te staan bij de reactie van de cliënt op het advies.

 

Tot slot neem ik mee dat schuring ook nodig kan zijn om verder te komen; of zoals de uitdrukking het mooi verwoordt ‘zonder wrijving geen glans’.

Enthousiast geworden?

Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit verhaal?
En wil je ontdekken of dit ook iets voor jou is?

Comments are disabled.