Annette Houterman is GZ-psycholoog en werkte jarenlang op vaste werkplekken, maar was toe aan meer flexibiliteit en afwisseling in haar werk. Corparis biedt haar de mogelijkheid om ervaring op te doen op verschillende werkplekken, bij verschillende opdrachtgevers. Annette: “Ik lijk een beetje op een vlinder. Ik heb het op veel plekken naar mijn zin en kan me snel hechten en ergens van genieten, maar ben ook benieuwd naar wat voor moois er nog meer is. Mijn soms wat onrustig en energiek persoon blijft altijd nieuwsgierig en vliegt graag weer eens verder.”

Ervaring opdoen op verschillende werkplekken
Annette deed als GZ-psycholoog ervaring op in verschillende sectoren, onder andere in de verslavingszorg en de kinderjeugdpsychiatrie. “Ik kwam op een fijne, maar intense werkplek terecht waar de balans met werk en gezin in het geding kwam. Ook merkte ik dat het werken als behandelaar in de psychiatrie in deze fase te veel van me vroeg.” Annette klopte bij Corparis aan en besloot bij hen in dienst te gaan. “Ik wilde meer in en met teams gaan werken en met mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast wilde ik het liefste op meerdere plekken werken om veel ervaring op te doen. Er was werk genoeg! Ook was het thuis beschikbaar zijn voor mijn gezin en een gezonde balans houden voor mij een zeer belangrijke factor, toen ik koos voor Corparis.”

“Ik heb in het afgelopen anderhalf jaar in veel verschillende teams gewerkt en daardoor ook veel geleerd.”

In anderhalf jaar in zes teams gewerkt
Sinds 2019 werkt Annette als gedragswetenschapper in de gehandicaptenzorg bij Cosis. “De gehandicaptenzorg heeft me gegrepen; de mensen die er wonen en werken hebben echt mijn hart gestolen en het is heel dankbaar werk om iedere dag mee te mogen denken en beslissen over het welzijn van deze doelgroep. Ik sluit dan ook niet uit dat ik veel langer in deze sector wil blijven. “Het past voor nu ook beter bij me dan werken als behandelaar in de ‘echte’ psychiatrie, al is er natuurlijk veel overlap. Ik neem de ervaring van de afgelopen jaren ook mee, dus ik ben niet zo snel ergens van op de hobbel. Maar de VG (gehandicaptenzorg) vind ik wel wat gemoedelijker en liever, daar word ik heel gelukkig van.” In de anderhalf jaar dat Annette bij Cosis werkt, heeft ze in zes verschillende teams gewerkt, allemaal woonvoorzieningen met 24/7 begeleiding. “Ik heb veel mensen ontmoet en ik heb daar ook veel van geleerd. Het gaat vaak over teamprocessen. Soms zie ik de bewoners helemaal niet, maar ben ik alleen met het team bezig, zodat zij zo optimaal mogelijk de mensen kunnen begeleiden en verzorgen. Ik ben daar ook echt van onder de indruk, zeker in de afgelopen (corona)periode.”

“Ik ben echt aan het kijken wat het beste bij me past en hoe ik een gezonde balans met mijn gezin kan behouden.”

Corparisreis
Annette had niet alleen als doel meer flexibiliteit in haar werk te krijgen, maar Corparis is voor haar ook een reis om te ontdekken wat ze de aankomende jaren wil. “Ik ben echt aan het kijken wat het beste bij me past en hoe ik een gezonde balans met mijn gezin kan behouden. Het doel is niet per se de ultieme plek vinden – want er is zoveel mooi werk te doen – als ik maar hulpverlener kan zijn en iets kan betekenen, ben ik tevreden.” Corparis biedt haar meer mogelijkheden die bijdragen aan haar ontwikkeling: “Ik ben bezig met het ambassadeurschap; het coachen van nieuwe werknemers. Daarnaast heb ik ook contacten gelegd met collega’s van de woonsector, zo ontmoet je een keer andere type mensen die zich ook inzetten voor het welzijn van mensen, alleen dan vanuit een andere hoek. Die samenwerking vind ik mooi en ook duurzaam voor de toekomst. Ook ben ik geïnteresseerd in trainingen over leidinggeven en managen, misschien past dat wel bij mij.”

“Men vindt dat je je in de zorg moet binden aan een organisatie. Terwijl ik júíst vind dat er binnen een organisatie vliegende keeps nodig zijn.”

Goede hulpverlener
“Mensen vinden het soms bijzonder dat ik als GZ-psycholoog via Corparis werk. Het is een beetje vloeken in de kerk. Onder psychiaters is het vrij gangbaar dat je als zzp’er of interim werkt, maar als psycholoog niet. Omdat men de voorkeur geeft aan het binden aan een organisatie. Ik snap dit deels wel, verbinden aan een organisatie of team is natuurlijk belangrijk om goede zorg te kunnen leveren en samen iets op te kunnen bouwen, maar ik denk ook dat er vliegende keeps nodig zijn. En die rol past op dit moment goed bij mij. Ik vind dat ik dan ook een betere hulpverlener, een prettigere collega en leukere moeder ben, dus een win-winsituatie!” Annette raadt iedere GZ-psycholoog die wil uitzoeken wat hij of zij leuk vindt en te ervaren welke doelgroepen interessant zijn, aan om dit via Corparis te doen. “Via Corparis krijg je de flexibiliteit om uit te zoeken wat voor mooie plekken er allemaal binnen de zorg zijn en kun je tegelijkertijd een prima hulpverlener zijn. Je helpt mensen ook door ergens snel in te kunnen springen. Tuurlijk geeft het onrust als er vaak gewisseld wordt en ik weer vertrek, maar ik denk dan: het is zeker niet goed als er niemand is door ziekte en een nieuw gezicht vinden mensen vaak verfrissend. Het blijft alleen elke keer weer lastig om afscheid te nemen. Ik gun het iedereen om meerdere plekken te zien. Het werken in de zorg is het mooiste wat er is, maar vraagt wel veel van je als hulpverlener. Goed voor jezelf zorgen en jezelf blijven uitdagen is dan van groot belang. En een stuk ontspanning en ongedwongenheid helpt daarbij en daar is Corparis ook goed in!”

Enthousiast geworden?


Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit verhaal?

En wil je ontdekken of dit ook iets voor jou is?

Comments are disabled.