Bewoners kennen haar als ‘de mevrouw die altijd op de fiets komt’. En dat klopt. Want Romana Vujica fietst door heel Amsterdam om haar bewoners op te zoeken. De zorgzame Corparisprofessional is bewonersbegeleider bij woningcorporatie Rochdale en ondersteunt bewoners bij renovatie-, sloop- en nieuwbouwprojecten in Amsterdam. Zelf woont ze in Nieuw-West en ze heeft het stadsdeel door de jaren heen zien veranderen en verbeteren. En als ze langs een van haar projecten fietst, maakt dat haar best een beetje trots: “Ik vind het leuk om te zien dat in die huizen mensen wonen die ik heb begeleid.”

Romana voelt zich helemaal thuis bij haar opdrachtgever Rochdale in Amsterdam. Ze vertelt er bevlogen over: “Het doet me goed dat ik wat kan betekenen voor mensen die door renovatie of sloop tijdelijk of definitief hun huis uit moeten. Het is werk is heel afwisselend. Zo los ik niet alleen technische problemen op, ik ondersteun ook op sociaal vlak. Bewoners vertellen mij veel omdat ik goed naar ze luister. Soms zijn er problemen op sociaal gebied. In overleg met de bewoners schakel ik dan een collega of een hulporganisatie in. Ik heb vaak wekelijks overleg met maatschappelijk werk, bewindvoerders en gemeente. Een bewoner belde een keer naar kantoor omdat hij mij, ‘de sociaal verpleegkundige’, wilde spreken. Dat vind ik een groot compliment.”

“De liefde bracht mij naar Nederland”

Een leven opbouwen in Nederland
Romana vertelt dat de contacten met bewoners met verschillende culturen haar leven hebben verrijkt. En zoals haar achternaam doet vermoeden is Nederland ook niet haar geboorteland. Romana is geboren in Slovenië en opgegroeid in Kroatië. Op de vraag hoe ze in Nederland is terecht gekomen antwoordt ze lachend: “De liefde bracht mij naar Nederland.” Ze is 21 jaar oud als ze in 1991 Kroatië (toen nog Joegoslavië) achterlaat en een leven begint in Nederland. Ze doet schoonmaakwerk en leert op het Joke Smit College in Amsterdam de Nederlandse taal. In 1994 start ze aan de Universiteit van Amsterdam met de studie Slavistiek. Haar eerste echte baan vindt ze bij de alarmcentrale van een reisverzekeringsmaatschappij. Het is het jaar 2000 als ze haar eerste stappen zet in de corporatiesector.

Tijd voor iets nieuws
Haar eerste ‘echte’ baan heeft ze als verhuurmedewerker bij de Olympusgroep. Twee jaar later komt ze terecht bij woningcorporatie Ymere (toen Zomers Buiten). Als medewerker speciaal beheer houdt Romana zich bezig met het vernieuwen van buurten in Nieuw-West. “Ik heb daar gewerkt aan veel verschillende projecten. Ik verhuurde tijdelijke woningen, seniorenwoningen en heb de eerste woningen op IJburg opgeleverd”, licht Romana haar werk toe. Na 14 jaar besluit Romana dat het tijd is voor iets nieuws. Via een oud-collega komt ze in contact met Corparis. En na een positief en energiek gesprek met haar consultant, begint Romana in 2016 als bewonersbegeleider bij haar huidige opdrachtgever Rochdale.


“via Corparis heb ik een training ‘omgaan met agressie’ gevolgd. Hierdoor ben ik nog beter opgewassen tegen nare situaties”

 

Begrip en geduld
In haar werk ontmoet Romana regelmatig bewoners die moeite hebben met de Nederlandse taal. Die kunnen rekenen op haar begrip en geduld: “Dat komt misschien omdat ik zelf ook de Nederlandse taal heb moeten leren. Ik heb anderstalige collega’s die kunnen vertalen en maak ook gebruik van de tolktelefoon. Vaak komen we er dan samen wel uit.” Romana vertelt dat ze bereid is om veel te doen voor bewoners, maar geeft ook duidelijk haar grenzen aan. Dat is voor sommige huurders moeilijk te accepteren. “Agressie en geweld komen sporadisch voor. Maar dat heeft mij nooit weerhouden om dit werk te doen”, vertelt Romana. “Bovendien heb ik via Corparis een training ‘omgaan met agressie’ gevolgd. De training met acteurs helpt om die ervaringen te verwerken en ik ben nog beter opgewassen tegen nare situaties.”


“Ik wil graag het verschil maken in het leven van een ander”

 

Oprechte aandacht
Het werken voor Corparis bevalt Romana goed. “Er is oprechte aandacht voor mij en mijn collega’s”, vertelt Romana. “De betrokkenheid van de consultants bij ziekte, vakantie of andere momenten vind ik waardevol. Mijn consultant spoorde me zelfs aan om mijn rijbewijs vorig jaar te halen. Dat leek hem handig voor opdrachten in de toekomst”, vertelt ze lachend. Ze vervolgt: “En stel dat het bij een opdrachtgever niet zou klikken, dan kan ik hierover in gesprek. Samen gaan we dan op zoek naar een andere passende opdracht. Dat geeft een gevoel van vrijheid en zekerheid.” Hoewel Romana het prima naar haar zin heeft bij Rochdale, trekt de zorgsector haar ook. “Ooit wilde ik verpleging in. Dat heb ik uiteindelijk niet gedaan. Nu zorg ik op een andere manier voor mensen. Ik wil graag het verschil maken in het leven van een ander”, licht ze haar toekomstplannen toe.

Enthousiast geworden?

 

Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit verhaal?
En wil je ontdekken of dit ook iets voor jou is?

Comments are disabled.