Wanneer we Heleen spreken, komt ze net uit een sollicitatie voor de huisartsenopleiding. Dat is namelijk haar wens: zich van basisarts specialiseren tot huisarts. Om ervaring op te doen, is ze op dit moment werkzaam in de psychiatrie. “Een brede kennis hebben voordat ik aan de huisartsenopleiding begin, vind ik belangrijk. Op detacheringsbasis bij Corparis die kennis en kunde opdoen, is dan ideaal.”

 

Afgestudeerd als basisarts
In mei 2019 studeerde Heleen af als arts. Hierna ging ze aan de slag in het BovenIJ Ziekenhuis binnen de interne geneeskunde, longgeneeskunde en cardiologie. Eind 2019 kwam ze in contact met Corparis. “Ik werd via LinkedIn benaderd. Op dat moment had ik nog geen interesse, maar ik wist dat ik meer ervaring wilde opdoen voor de huisartsenopleiding, dus hield ik Corparis in mijn achterhoofd.” In februari van dit jaar is Heleen toe aan een nieuwe uitdaging en neemt ze zelf contact op. “Ik had me inmiddels ontwikkeld op het klinische en medische vlak en wilde me nu richten op de menselijke zorg en de psyche.”

“Ik had me inmiddels ontwikkeld op het klinische en medische vlak en wilde me nu richten op de menselijke zorg en de psyche”

 

Onverwachte leerzame werkplek
Hoewel ouderengeneeskunde een voor de hand liggende keuze was voor Heleen, heeft ze in overleg met Corparis gekeken naar welke mogelijkheden er nog meer waren voor haar specialisatie als huisarts. Uiteindelijk kreeg ze een opdracht binnen de verslavingsgeneeskunde en psychiatrie aangeboden. “In het begin was ik hier wel sceptisch over, maar toen ik eenmaal had gesproken met de manager van de afdeling, was ik positief. Ik ben blij met deze onverwachte leerzame werkplek binnen de psychiatrie. Het is minder gefocust op de verslavingsgeneeskunde, waar ik in het begin bang voor was, want dat is een vrij specifieke tak van sport.”


Psychiatrie is een vak apart
Nu Heleen ervaring heeft op zowel het klinische vlak als het psychische vlak, merkt ze de verschillen. “De psychiatrie is echt een vak apart, maar wel heel interessant”, vertelt ze. “Het is heel anders dan in een ziekenhuis. Ook de hiërarchie en de dynamiek met verpleegkundigen is anders, we zitten meer op één lijn. Je moet wel meer geduld hebben dan in de somatiek, want als je medicijnen voorschrijft, duurt het vaak wat langer voordat je effect ziet.”


“Werken in de psychiatrie is heel anders dan in een ziekenhuis. Ook de hiërarchie en de dynamiek met verpleegkundigen is anders”


Corparis levert bijdrage in ontwikkeling

Het doel van Heleen was kennis krijgen van de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen, zodat ze die kennis kan meenemen naar de huisartsenpraktijk. Bovendien geeft haar deze ervaring vrijstelling op dit onderdeel binnen de huisartsenopleiding, zodat ze kan kiezen voor een andere invulling. “Ik vind het fijn deze ervaring op detacheringsbasis op te kunnen doen. Corparis levert echt een bijdrage in mijn ontwikkeling als arts. Met leerzame werkplekken, maar ook met de trainingen die ze aanbieden. Onlangs heb ik de training ‘Omgaan met veeleisende families’ gevolgd. En binnenkort start ik met de DISC-training, waarin je onderzoekt wat je communicatiestijl is en hoe je dit afstemt op je gesprekspartner. Erg interessant en echt een toevoeging op mijn werk.”


“Corparis levert echt een bijdrage in mijn ontwikkeling als arts. Met leerzame werkplekken, maar ook met de trainingen die ze aanbieden”


Praktijk, onderwijs en onderzoek combineren
Heleen werkt hard aan haar toekomst en heeft het ideale plaatje dan ook al voor ogen. “De eerstkomende tijd zal ik me volledig focussen op mijn werk als huisarts, maar in de toekomst is het een wens om het huisartsenvak te combineren met het geven van onderwijs op de universiteit. Dit vond ik namelijk erg leuk tijdens mijn studie.” En daar laat Heleen het niet bij, want promoveren staat ook op haar wensenlijstje. “Als ik eenmaal voldoende ervaring heb opgedaan, wil ik graag de praktijk combineren met onderwijs en onderzoek. Ik vind onderwerpen als polyfarmacie interessant. Daar heb ik ook veel onderzoek naar gedaan tijdens mijn studie. Tegenwoordig gebruiken mensen veel medicijnen naast elkaar en dat kan nare bijwerkingen hebben. Ik wil graag onderzoeken hoe je daar als patiënt het beste mee kunt omgaan en hoe je dit kunt saneren. Op deze manier hoop ik mensen te kunnen helpen.”

Enthousiast geworden?


Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit verhaal?

En wil je ontdekken of dit ook iets voor jou is?

Comments are disabled.