10 Tips voor een sollicitatiegesprek

Heb jij een afspraak gemaakt voor een sollicitatiegesprek? Lees dan snel onze 10 tips voor een sollicitatiegesprek. Zo ga jij goed voorbereid het gesprek aan en laat je een goede indruk achter.

Wat je niet moet doen

We beginnen even met enkele dingen die je niet moet doen:

  1. Kom niet te laat. Doe je uiterste best om er, het liefst, 5 tot 10 minuten vooraf aanwezig te zijn. Mocht je vertraging oplopen, laat dit dan weten aan je afspraak. En biedt natuurlijk je excuses aan en bedank je afspraak voor het wachten.
  2. Mensen zijn vaak geneigd om direct te gaan zitten, maar wacht even totdat je gesprekspartner je uitnodigt om te gaan zitten.
  3. Bij een vraag over waarom je bij je oude werk weggaat, zorg er voor dat je reactie niet afkrakend is naar je vorige werkgever. Dit wordt namelijk onthouden en roept de vraag op of er ook zo over het nieuwe bedrijf gesproken gaat worden.
  4. Belangrijk is dat je netjes op je beurt wacht met praten. Ga je gesprekspartner niet onderbreken. Luister naar wat er wordt gezegd want daar kan jij weer op inspelen. En begin in het gesprek altijd met ‘u’, dit komt respectvol en netjes over. Pas als de gesprekspartner heeft aangegeven dat je ‘je’ mag zeggen, mag je dit doen.
  5. Laat die kauwgom buiten het bedrijf. Onderweg kauwgom kauwen is prima, maar zorg dat het uit je mond is voordat je het gebouw in stapt. Het komt ongeïnteresseerd over voor je gesprekspartner als jij kauwgom kauwt.

Wat je wel moet doen

Hieronder staan een aantal tips waar je aan moet denken tijdens het gesprek:

  1. Zorg dat je telefoon uit staat. Laat hem niet op trilstand of geluid staan. Als je dan wordt gebeld is het heel storend.
  2. Een goede indruk is belangrijk, dus wees beleefd tegen iedereen die je tegenkomt.
  3. Geef een hand en stel je netjes voor. Ook belangrijk is om oogcontact te maken en duidelijk te praten.
  4. Denk om je lichaamstaal: zit rechtop, neem een open houding aan en blijf ontspannen.
  5. En niet te vergeten: bedank je gesprekspartners voor hun tijd en geef een hand voordat je de deur uitloopt.

Voorbereiden

Om ontspannen een gesprek in te kunnen gaan, is een goede voorbereiding belangrijk. Op deze manier kun jij veelgestelde vragen tijdens het gesprek goed beantwoorden. Een eerste indruk is belangrijk, dus denk ook aan de kleding die je draagt. Wil je nog meer tips ontvangen? Lees het op onze nieuwspagina.

Comments are disabled.